Afdrukken

Verhogingssetje

Had dit setje verkorte dogbones al een tijdje op mijn 2008 en dit beviel me goed. Door dit setje wordt de motor aan de achterzijde iets vehoogd. Hierdoor komt de motor iets meer 'op de kop' te staan, waardoor het insturen inde bochten makkelijker gaat. Daarnaast geeft het ook iets meer grondspeling, waardoor je minder snel met de stepjes aan de grond rijdt als je een beetje enthousiast bochten rijdt.


Product

Meissner verhogingssetje


Installatie

De installatie van zo'n setje is redelijk simpel te doen. Het komt erop neer dat je de verbindingsstangen ('dogbones') in het linksysteem vervangt voor een iets korter exemplaar. 

Zo ziet het linksysteem van een 2013 eruit als ie net is afgeleverd:

Nieuw

Let er even op als je dit doet dat je het achterwiel afsteunt: een klein plankje eronder zorgt ervoor dat de link niet onder spanning komt als je de bouten eruit haalt. Hiermee wordt het ook makkelijker de bouten weer te monteren. in ieder geval als je deze operatie alleen uitvoert. 

In volgorde: eerst de lange bout verwijderen waarmee de dogbones aan de achterbrug vastzit, dan de korte bout waarmee de demper aan de link bevestigd is. Als je deze er niet uithaalt is het niet mogelijk de lange bout aan de voorzijde te verwijderen, omdat deze precies tussen de middenbok zit. Na verwijderen van de korte bout scharniert de link naar voren en kan de lange bout aan de voorzijde eruit geschoven worden.

Scharnier

Wat al wel eerder beweerd is blijkt maar al te waar te zijn. De lagers in het linksysteem alsmede de bouten daarin blijken af fabriek maar heel beperkt gesmeerd te zijn...

Bouten Lagers

Ik heb meteen de drie los liggende lagers voorzien van Lithium vet om problemen te voorkomen. Het laatste lager is de 'dwarsligger'. Deze wordt door Yamaha op een onhandige wijze gemonteerd, waardoor deze alleen te verwijderen is na demontage van de uitlaatbochten of door de bout af te zagen. Daar heb ik momenteel niet de spullen voor, dus dat komt later, als ik het linksysteem een keer professioneel laat smeren.

Smeren

Tenslotte het link systeeem weer monteren (in omgekeerde volgorde) met het verhogingssetje in plaats van de originele dogbones. 

Monteren 


Leverancier

Meissner Mechanik

Helaas is Meissner gestopt met het leveren van deze accessoires.


Ervaring

De verhogingsset is me op de 2008 goed bevallen. Makkelijker sturen en meer grondspeling. Hoe het op de 2013 gaat bevallen gaan we dit voorjaar uitproberen.