Afdrukken

TravelComfort stuurverhogers

Al vanaf het begin had ik af en toe last van een 'doof' gevoel in mijn rechterhand. Zo kreeg ik ook de indruk dat de zit op de motor na verloop van tijd net iets te sportief kon zijn. De druk op de pols in combinatie met het vasthouden van de gashandel kan soms tot irritatie leiden.

Ook het gebruik van de Travellock was helaas niet altijd voldoende, omdat het in Nederland nu eenmaal een probleem is om lang een constante snelheid te rijden.

 


Product

Na wat omzwervingen op internet kwam ik positieve verhalen tegen over de TravelComfort: stuurverhogers van Travelroad in Gendt. Deze stuurverhogers zetten het stuur niet alleen hoger, maar veranderen ook de hoek van het stuur, waardoor het stuur voller in de hand komt te liggen dan in de af-fabriek stand. 

Travelcomfort

Het verschil in stand van de handgrepen is hierboven duidelijk te zien: de linker handgreep staat nog origineel, de rechter handgreep is voorzien van de verhoger.

Op mijn FJR zitten ze er zo op:

Travelcomfort Travelcomfort


Installatie

De installatie van TravelComfort wordt gedaan door Travelroad als service. Omdat ik in de buurt was kon ik het bezoek combineren met werk. Al met al duurde de montage (inclusief aanpassen van de Travellock) niet meer dan een uurtje.

Montage is eenvoudig zelf te doen. Wat wel wenselijk is, is het hebben van een momentsleutel. Helaas had ik er geen en daarom was het wel zo prettig het te laten doen.

Op een later tijdstip heb ik een modificatie laten doen door Travelroad, waardoor het beter mogelijk is geworden om de voorveerspanning in te stellen. Hiervoor heb ik zelf de verhogers gedemonteerd en weer gemonteerd. Hieronder in een paar foto's de te nemen stappen..

Travelcomfort

Eerste stap: losmaken van de clip-ons: eerst de afdekplaatjes demonteren zodat de inbus bout en de grote moer bereikbaar is. 

Travelcomfort

Na het verwijderen van de clip-ons zijn de bevestigingen toegankelijk: deze kunnen naar voren en naar achteren versteld worden (drie standen). Ik kies voor de middelste stand.

Travelcomfort

Het onderste deel van de TravelComforts wordt op de bevestiging gezet met de originele borgmoer. 

Travelcomfort

Resultaat van het eenmalig op de kant leggen van mijn motor: zoals je ziet is één van borgpennetjes losgekomen uit de verhoger. Ik heb deze met locktite opnieuw geborgd voor de bevestiging. 

Travelcomfort

Hier is goed het resultaat van de modificatie te zien: de ronde 'hap' maakt het mogelijk de stelschroef van de voorvering weer vrij te draaien. 

Travelcomfort

De bovenste delen van de verhogers worden op de onderste deel bevestigd.

Travelcomfort

Waarna de clip-ons hier weer bovenop worden gezet. Nu alleen de afdekplaatjes er weer op en klaar.


Leverancier

Travelroad


Ervaring

Na enige tijd wikken en wegen de knoop doorgehakt en een afspraak gemaakt. Geen spijt: sindsdien geen enkele last meer: je zit maar een beetje anders, maar het voelt als een wereld van verschil!

Mijn enige zorg bleek onnodig. Ik maakte me wat zorgen over het zicht in de spiegels. Dit blijkt mee te vallen: wel komen je handen meer prominent in de spiegels, maar het zicht blijft voldoende.