Afdrukken

Schurgers ruit

De eerste maanden gereden met de verhoogde Yamaha ruit: diverse standen geprobeerd maar niet echt een fijne stand gevonden. Mijn eerste indruk was dat het windgeruis dat ik hoorde veroorzaakt werd door mijn 'knakenhelm', maar zelfs na het aanschaffen van een Schuberth C3 ging het probleem niet weg.

 


Product

Als er ergens over geschreven wordt, is het wel over mogelijke vervangingsruiten voor de FJR. Blijkbaar is is Yamaha er niet in geslaagd om hiervoor een goede oplossing te bieden. De een is voorstander van een zo klein mogelijke ruit om een 'schone' luchtstroom te bereiken, de ander heeft baat bij een 'lip', voor mij werd het een ruit van Schurgers Design.

Voordeel van deze ruit is tweeledig:

  1. Hij is hoger dan de standaard ruit
  2. Hij heeft aan de bovenzijde een opstaande rand

Resultaat: de ruit hoeft minder ver omhoog om hetzelfde effect te hebben, waardoor die minder rechtop komt te staan.

Schurgers

Het resultaat mag er zijn: een kleine serre voor mijn neus, maar... eindelijk het gewenste resultaat: rust om de kop!


Installatie

Omdat er zoveel meningen zijn wilde ik graag een leverancier met de mogelijkheid om de ruit te proberen voordat ik tot de koop zou overgaan. Aanschafprijs van de ruit toch over de 200 euri, dus als ik er geen baat bij zou hebben, dan liever niet.

Voordeel van Schurgers is dus dat je er mee kunt proefrijden, maar ook dat de montage bij de prijs inzit. Achteraf gezien wel zo fijn, want de constructie op de nieuwe FJR's vraagt het verwijderen van een plastic afdekplaatje, wat niet even voor de hand ligt...

De installatie was een belevenis op zich: niet alleen omdat deze gedaan werd, maar ook omdat er geen ruit voorradig was, dus werd deze gemaakt terwijl ik wachtte: erg leuk om te zien hoe de ruit gezaagd, geschuurd en geboord werd uit een groot stuk plastic.

Schurgers SchurgersSchurgers

Maar na zo'n anderhalf uur zat ie erop en kon ik mijn proefrit gaan maken: helaas, ik moest hem nog hoog zetten om rust te krijgen! Blijkbaar heb ik een relatief lang bovenlijf, want ik had al een grote maat gekregen. Gelukkig kon de ruit nog een paar centimeter langer en na nog een uur de tweede proefrit: koop gesloten!


Leverancier

Schurgers Design


Ervaring

Schurgers zit in Cruquius, dus ik had meteen een rit van anderhalf uur om te proberen. De rust is fantastisch: ik kan nu kiezen of ik de wind om de helm wil (laagste stand), comfortabel rijden (middelste stand) of echt stil (hoogste stand). In de praktijk staat de ruit nu altijd op de middelste stand.

Het verschil met een standaard ruit is hieronder te zien...

Schurgers