Afdrukken

Mods

Omdat ik mijn motor dagelijks gebruik om naar mijn werk te gaan was het voor mij van belang dat ik relatief comfortabel en veilig zou kunnen reizen. Al voor de keuze van mijn motor moesten er een aantal afwegingen gemaakt worden.

Die afwegingen waren voor mij:

  1. Comfortabele houding: dus inclusief goede windbescherming.
  2. Bergruimte: er moet dagelijks een laptop mee, dus een topkoffer.
  3. Onderhoudsarm: zomer en winter rijden, dus bij voorkeur een cardan.
  4. Dagelijks op pad in de spits: ABS als must.

Zo kwam ik uiteindelijk op de Yamaha FJR 1300A. Maar de standaard FJR kon nog wat verbeteringen gebruiken en zo heb ik een aantal aanvullende accesoires laten monteren voor aflevering. Ook met de in gebruikname kwamen er nog een aantal extra wensen naar boven. Op deze pagina's staat een overzicht van de diverse aanpassingen die ik heb gedaan en heb laten doen.

Afdrukken

Aquabox

Al enkele jaren gebruik ik een mobiele telefoon voor navigatie in de auto. Op dit moment een HTC Touch Cruise met TomTom Navigator 6: wat mij betreft een ideale oplossing. De vraag was wat te doen op de motor?

Afdrukken

Beschermfolie

Mooie manier om de lak van je meisje te beschermen tegen slijtplekken. Heb er zelf een paar jaar mee gewacht, maar na 45000 km blijkt het geen overbodige luxe: had het eerder moeten doen...

Punten van aandacht:

  • Onderzijde kuip, onder de radiator: deze wordt 'gezandstraald' door opgeworpen rotzooi vanaf het voorwiel.
  • Zijden tank: kans op schuurplekken van de motorbroek.
  • Beugels naast de voetsteunen: schuurplekken van laarzen.
Afdrukken

Binnentassen voor de zijkoffers

In de dagelijkse praktijk rij ik alleen met de topkoffer. Dit heeft twee redenen. Ten eerste heb ik altijd mijn laptop bij me. Helaas past die niet in de snelle vormen van de zijkoffers, maar wel in de topkoffer. Daarnaast is het wel een prettig gevoel dat je in de file niet breder bent dan strikt noodzakelijk.

Dan die zijkoffers: handig om mee te nemen als je gaat toeren, maar de helft van de bergruimte zit in de deksel. Als je effectief wilt pakken is dat wel een beetje onhandig. Gelukkig zijn er precies passende binnentassen te koop, maar...

Afdrukken

Extra reflectie

Om mijn zichtbaarheid te vergroten leek het me handig om wat extra reflectie op de motor aan te brengen. Klein probleem: waar doe je dat?

Ik had er niet zoveel zin in om stickers op het lakwerk te plakken, maar er is een plek die zich er wel voor leent: de plastic kanten van de (top) koffers.

Afdrukken

Garmin Zumo 550

Elders heb je kunnen lezen dat ik met behulp van een aquabox mijn HTC PDA gebruik voor navigatie met TomTom. Dit bevalt me prima voor dagelijks gebruik: telefoon altijd bij de hand, en snelle navigatie van a naar b.
 
Het rijden van toertochten bleek helaas andere koek om de volgende redenen.
1. TomTom Navigator kan niet meer dan 48 waypoints aan:
Met behulp van tooltjes als Tyre en Itncov is het mogelijk om .gdb en .gpx routes om te zetten naar .itn routes voor TomTom, maar dit is een tijdrovend proces.
2. Automatisch herberekening;
Het is met Navigator niet mogelijk om het herberekenen uit te zetten. Bij het rijden van tochten resulteert dat erin dat als je een waypoint mist (zelfs maar een klein beetje), TomTom blijft proberen je terug te sturen.
 
Met het uitkomen van de 660 werden de Zumo 550 apparaten langzaamaan goedkoper en zo heb ik de knoop maar doorgehakt en een Garmin besteld.
Afdrukken

Hyperpro veren voor en achter

Op de techniekdag van de FJR club geïnteresseerd geraakt in de progressieve vering van Hyperpro. Marco van Tomassen motoren in Zutphen wist zo enthousiast de voordelen van deze veren te schetsen dat ik nog maar eens op zoek ben gegaan naar andere succesverhalen. Die waren er genoeg en ik heb de knoop maar doorgehakt en een afspraak gemaakt.
Afdrukken

Meissner radiateurbeschermer

Na de eerste ritten in de winter heb ik om de pekel te weren regelmatig staan soppen. Wat me daarbij opviel was dat het voorspatbord relatief kort is: de smurry van de weg spat zo de radiateur in. Nu is die smurry vervelend, maar levert niet meteen problemen op. Anders wordt het wanneer er een keer een steen meekomt. Niet zoveel zin om meteen een nieuwe radiateur te plaatsen.

Afdrukken

Quick-lock engage tanktas

Op pad met de motor is het handig om wat bergruimte bij je te hebben, bij voorkeur onder handbereik: geld, sleutels, telefoon, fotocamera....
De topkoffer is hiervoor bruikbaar, maar je moet van de motor af om iets te kunnen pakken en soms wil ik op pad zonder koffer. Dus maar op zoek gegaan naar een tanktas: klein genoeg om handelbaar te zijn en niet in de weg te zitten, groot genoeg voor al die spulletjes.
Afdrukken

RAM Mount op koppeling reservoir

Na deelname aan de CRT training heb ik overwogen om een camera aan te schaffen om beelden op de motor te kunnen filmen. Ik wilde niet meteen de hoofdprijs uitgeven aan een POV camera, maar eerst eens proberen met een simpele digitale camera. Om deze ergens te monteren heb ik een extra RAM bolletje aangeschaft welke bij het koppeling reservoir op de daar aanwezige schroefdraad voor een spiegel bevestigd kan worden.

Afdrukken

RAM Mount voor navigatie

Op zoek naar een methode om een navigatiesysteem op de motor te monteren heb ik uiteindelijk besloten voor een min of meer universele oplossing: ik verwacht dat ik deze motor langer zal rijden dan de levensduur van de moderne electronica.

Prima systeem leek mij een zogenaamde RAM systeem (zie http://www.ram-mount.com/). Omdat alles modulair is de meeste kans om met een ander navigatiesysteem de onderdelen te kunnen hergebruiken.