Afdrukken

Electrische aansluiting

Het aansluiten van electrische apparatuur was op het model 2008 geen ingewikkelde klus. Zo moest ook op de nieuwe de navigatie weer aangesloten worden op de accu en ook de kabels van mijn Gerbing verwarmde handschoenen (heerlijk bij temperaturen rond het vriespunt) moesten weer een plekje vinden.

Helaas is de toegankelijk van de accu op het nieuwe model er niet op vooruit gegaan. In plaats van één kap boven de accu moet je nu ook het hele paneel om de tellerunit verwijderen om bij de accu te komen.  

 


Installatie

Na het owners manual bestudeerd te hebben maar aan de slag gegaan. Zorg dat je voor dit klusje een bakje bij de hand hebt om de schroeven, bouten en clips in te bewaren. Je wilt ze niet kwijt zijn als je weer moet monteren.

Stap 1: de knoppen van de instelling van de koplampen loshalen 

Stap 2: de kap om de tellerunit losschroeven

twee schroeven,  twee bouten en twee clip-sluitingen

Stap 3: de kap voorzichtig loswrikken

Angstig karweitje de eerste keer: de kap klikt namelijk op drie plaatsen links en drie plaatsen rechts in het gelakte deel van de kuip. Voorzichtig een klein schroevendraaiertje ertussen gewerkt voor ze los kwamen.

Kap loswrikken

Stap 4: de kap voorzichtig tussen de tellerunit en het contactslot uit verwijderen

Stap 5: nu kun je de schroef van de afdekkap boven de accu los maken

Tweede kap

Stap 6: Aansluiten van de kabels op de accupolen

Dit is een verbetering ten opzichte van het oude model FJR: er is veel meer ruimte rond de accu. Aansluiten van de kabels is zo gepiept, en wegwerken van de zekeringen geen enkel probleem.

Kabels

Na het aansluiten van de kabels eerst de goede werking van de navigatie en de handschoenen gecontroleerd: het losmaken van de kappen is geen fijn klusje, en je wilt het niet meteen weer loshalen omdat je een pool verkeerd hebt aangesloten.

Het resultaat: ineens goed. Nu alleen de kabels aan de andere kant vastzetten met een paar tie wraps en vervolgens de kappen weer in omgekeerde volgorde monteren. Ook dat is even een naukeurig klusje met alle 'clipjes' die op de goede plaats moeten vastklikken, dus werk voorzichtig en neem de tijd...

Het resultaat:

Kabel 1 Kabel 2

Nog een kleine toevoeging: de aansluitkabel voor de handschoenen bleek toch niet echt naar mijn zin te zitten: de kabel lag er niet netjes bij, en daarbij kwam de kabel zo strak te zitten dat de stekker er onder het rijden wel eens uit trok. Hiervoor een spiraal verloop kabeltje gevonden en een vaste stekker, welke ik vervolgens in de kuip heb gemonteerd.

Hiervoor moest ik wel een gaatje van 8mm boren. Na enige aarzeling toch maar gedaan, maar om de schade minimaal te houden door de voetkap heen gezet. Hier zit nu een permanente stekker met een dopje voor de aansluiting van de Gerbing handschoenen...

stekker 1 Stekker 3